Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 14.11.2016 - 09:14
На 17 ноември 2016 г. ще се проведе последното за годината редовно заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС). Комитетът ще обсъди и гласува предложението за регламент на Европейската комисия за приемане на спецификациите на допълнителния модул за 2018 г. относно съвместяването на работата със семейния живот. Комитетът също така ще разгледа Визия 2020 за Европейската статистическа система (ЕСС), предложенията за регламенти на Европейския парламент и на Съвета относно интегрираната европейска бизнес статистика (FRIBS), интегрираната статистика на земеделските стопанства (IFS) и включването на териториални типологии в Регламента за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS). Освен това КЕСС ще даде своето становище по стратегическите приоритети за 2018 г., които ще послужат като стратегически насоки за подготовката на Годишната работна програма за 2018 г. в съответствие с рамката, определена от Европейската статистическа програма.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще вземе участие в заседанието на КЕСС в Евростат, Люксембург.

КЕСС осигурява професионалното ръководство на Европейската статистическа система при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. Комитетът подпомага Евростат по въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляване на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и въпроси по отношение на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.