Премини към основното съдържание

НСИ участва в обсъждането на Европейската статистическа програма в Брюксел

Публикувано на: 18.10.2016 - 13:25
На 19 октомври 2016 г. ще се състои заседание на Работна група „Статистика“ към Съвета на ЕС, по време на което Европейската комисия ще представи за обсъждане предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 99/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно Европейската статистическа програма за периода 2013 - 2017 г. чрез удължаване на програмата за периода 2018 - 2020 г., както и съпътстващата го оценка на въздействие.

Работна група „Статистика“ е един от подготвителните органи към Съвета, в който участват представители на всички държави - членки на ЕС. Работната група се председателства от ръководителя на националния статистически институт на държавата, поела ротационното председателство на Съвета на ЕС. По време на предстоящото Българско председателство на Съвета през първата половина на 2018 г. екип от НСИ, ръководен от председателя на НСИ Сергей Цветарски, ще организира работата на Работна група „Статистика“ към Съвета.

От страна на НСИ в заседанието ще участват Диана Янчева - заместник-председател и заместник-ръководител на екипа от НСИ по подготовката и провеждането на Българското председателство, и Павел Иванов - старши юрисконсулт.

Към пълния текст на предложението за регламент относно Европейската статистическа програма:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=COM:2016:557:FIN