Премини към основното съдържание

Честване на 136 години от създаването на статистическа институция в България

Публикувано на: 28.06.2016 - 13:42
На 27 юни 2016 г. Националният статистически институт чества 136 години от създаването на статистическата институция в България.

Отбелязването на годишнината съвпадна с посещението на председателя на Държавния статистически комитет на Република Азербайджан Тахир Будагов, който е в България по повод на съвместния туининг проект Подкрепа за Държавния статистически комитет в хармонизирането на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти.

На пресконференция с участието на председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски и председателя на Държавния статистически комитет на Република Азербайджан Тахир Будагов беше подписан втори План за действие за периода 2016 - 2018 г. между двете институции.

Сергей Цветарски представи актуална информация за дейността на НСИ. Той отбеляза, че в момента в института има над 20 действащи информационни системи и предстои изграждането на информационни системи „Макроикономическа статистика“, „Образование“, „Туризъм“ и „Околна среда“. С тях ще се повиши качеството на информацията, а това е един от основните приоритети в работата на НСИ през последните години.

„Председател на НСИ за един ден“ беше Снежанка Бобева, студентка четвърти курс, специалност „Статистика и иконометрия“ в УНСС - София. На пресконференцията тя сподели своите впечатления за статистиката като наука, за институцията, която ръководи в празничния ден, за значението на статистическата информация в съвременното общество.

По предложение на НСИ Снежанка Бобева получи от Сибанк еднократна „заплата“, която й беше връчена от Христина Филипова, прокурист на Сибанк. „Това не е само заплата за деня, в който г-ца Бобева ръководи институцията, това е и награда за положения от нея труд до момента“, заяви г-жа Филипова.

На пресконференцията бяха обявени и две стипендии, отпускани от семейството на Станой Тасев, председател на Централното статистическо управление (1987 - 1991 г.). Стипендиите се дават на студенти с най-добър успех от специалност „Статистика и иконометрия“ на УНСС. Едната е за най-добрия третокурсник, който я получава месечно през целия четвърти курс, а другата се присъжда като награда на най-добрия по успех студент, завършващ четвърти курс.

След пресконференцията Сергей Цветарски и Тахир Будагов засадиха дърво в парка „Заимов“, като в корените вградиха урна с послание.

На празничен коктейл председателят на НСИ връчи грамоти и плакети на Александър Хаджийски, председател на НСИ в периода 1998 - 2007 г., и на дългогодишни служители на института.

На събитията по повод годишнината от създаването на статистическа институция в България присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София Н. Пр. Наргиз Гурбанова, Стамен Тасев, бивш заместник-министър на финансите, започнал кариерата си в НСИ, преподаватели от УНСС и други.