Премини към основното съдържание

Официална делегация от Грузия на посещение в НСИ

Публикувано на: 05.04.2016 - 16:30
На посещение в Националния статистически институт беше официална делегация от Грузия с представители на правителствени институции, парламента и експерти. Делегацията се ръководеше от Димитри Кундадзе, председател на парламентарната комисия по здравеопазване и социални въпроси. Членове на делегацията бяха заместник-министрите на труда, здравеопазването и социалните въпроси, на икономиката и устойчивото развитие и на образованието и науката. Присъстваше и заместник-директорът на Националната статистическа служба на Грузия Тенгиз Цеквава.

Посещението беше организирано от Грузинското представителство на Фонда на ООН за населението (UNFPA) във връзка с предстоящото разработване на демографска стратегия на страната и предприемането на по-задълбочен анализ на данните от преброяването на населението през 2014 г., свързани с динамиката на населението - брой на населението и плътност, раждаемост и смъртност; стареене, младежта, както и анализ на въпросите за равенството между половете.

Целта на посещението беше грузинските експерти да се запознаят с опита на България по разработване и изпълнение на националната демографска политика, както и да научат повече за институционалните механизми на изпълнителната власт за координиране и изпълнение на политиката.

По време на срещата председателят на НСИ Сергей Цветарски напомни, че само преди два месеца беше подписано Споразумение между Националния статистически институт на Република България и Националната статистическа служба на Грузия за сътрудничество в областта на статистиката и ние вече го осъществяваме. Той изрази увереността си, че съвместната ни работа ще се развива все повече занапред.