Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система на 11 февруари 2016 година

Публикувано на: 08.02.2016 - 10:20
На 11 февруари 2016 г. в Евростат, Люксембург, ще се проведе 28-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС). Заседанието на КЕСС е първото за тази година от общо четирите регулярни годишни заседания на Комитета. Председателства се от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, както и на представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ.

Акцентът на дискусиите ще е върху редовния доклад за напредъка на Групата за изпълнение на Визия 2020 за Европейската статистическа система (ESS Vision 2020). Всички проекти, включени в портфолиото на стратегията, са от изключително значение за различните области на статистиката - прилагане на единна политика за валидиране на данни в рамките на ЕС, пътни карти за смекчаване на рисковете при обмен на конфиденциални микроданни, както и основни принципи за обмен на микроданни в рамките на ЕС, които позволяват идентифициране на изследвания обект. Членовете на КЕСС ще обсъдят и предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) № 99/2013 относно Европейската статистическа програма за периода 2013 - 2017 г. чрез удължаване на нейния срок до 2018 - 2020 година.

Ще бъдат представени докладите от директорските срещи и от тези, свързани с качеството на европейската статистика, както и на председателството на Съвета на ЕС (Нидерландия).

Преди заседанието на КЕСС Статистическата служба на Люксембург организира стратегически семинар по качеството в Европейската статистическа система. Събитието ще се проведе в сградата на Търговската камара на Люксембург.

От българска страна в двете инициативи ще участва заместник-председателят на Националния статистически институт г-жа Диана Янчева.