Премини към основното съдържание

НСИ автоматизира изпълнението на заявките за статистическа информация

Публикувано на: 25.11.2015 - 15:25
Националният статистически институт завършва изпълнението на проект за изграждане на информационна система за обслужване на граждани и фирми чрез автоматично дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация
 
Днес на пресконференция в НСИ бе представен проектът „Разработване на инструменти за осигуряване на възможност за онлайн дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация през сайта на Националния статистически институт от гражданите, бизнеса и администрацията чрез обработка на информация от наблюдения на Националния статистически институт, генериране на таблици и проверка на конфиденциалността на данните”.
 
На заключителната пресконференция председателят на НСИ Сергей Цветарски и ръководителят на проекта Диана Янчева, заместник-председател на НСИ, споделиха информация за постигнатите резултати. Г-н Цветарски подчерта значението на системата за подобряване на разпространението на статистическите данни от наблюдения на НСИ, както и спестяването на време и средства на широк кръг потребители: граждани, бизнес, професионални организации, сдружения и асоциации, държавна администрация, чиито представители ще могат да дефинират онлайн заявки за статистическа информация през сайта на НСИ, както и за ползване от служители на НСИ за изготвяне на статистически справки.
 
Г-жа Янчева представи основните моменти от изпълнението на проекта и отговори на редица въпроси, свързани с възможностите за използване на Информационна система „Инфостат”, като подчерта, че основната цел на проекта - подобряване на качеството и надеждността на обслужването на гражданите и бизнеса чрез развитие на електронно управление, е постигната.
 
Представители на фирмата, разработила Информационна система „Инфостат” - ФАДАТА АД, представиха възможностите на системата за изпълнение на заявки от потребители чрез трите основни модула: Статистически данни с безплатен достъп, Статистически данни с платен достъп и Специфични заявки за статистически данни и подчертаха уникалността на разработения софтуер и възможностите, които той предоставя.
 
Информационна система „Инфостат” е изградена като единно уеббазирано приложение на английски и български език, реализиращо функционалности по предоставяне на резултати от проведени статистически изследвания от НСИ под формата на справки за външни и вътрешни потребители, както и поддържането на системните обекти. Функционалната структура на системата от гледна точка на потребителя се представя като „Инфостат - Външни потребители” и „Инфостат - Вътрешни потребители”.
 
Информационна система „Инфостат“ е достъпна на сайта на НСИ от 25 ноември 2015 г. на следния линк: https://infostat.nsi.bg/infostat
 
Проектът стартира на 2 април 2014 г. и приключва на 30 ноември 2015 г. и е с продължителност 20 месеца. Стойността му е 795 000 лева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнява се на основание на договор №13-31-19/02.04.2014 г. между НСИ и Министерството на финансите, управляващ орган на Оперативна програма „Административен капацитет”.