Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система на 19 ноември 2015 година

Публикувано на: 18.11.2015 - 09:30
На 19 ноември 2015 г. в Евростат, Люксембург, ще се проведе 27-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС). Заседанието на КЕСС е четвъртото и последно за тази година. Председателства се от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, както и представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ. От българска страна участие ще вземе председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски.

В частта „Комитология“ от дневния ред е включен само един проект за нормативен акт - предложение на Европейската комисия на регламент за изпълнение на определянето на техническите характеристики на допълнителния модул за 2017 г. относно самостоятелната заетост съгласно Регламент (ЕО) № 577/98 на Съвета.

Точките за изразяване на становище са свързани с прилагането на „Визия 2020 за Европейската статистическа система“; ревизираните версии на стандартите за качество на Европейската статистическа система и референтни метаданни за отчитане; стратегическите приоритети на Годишната работна програма за 2017 година; предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка на европейската статистика относно лицата и домакинствата - интегрирана европейска социална статистика, и други.

Членовете на КЕСС ще дискутират върху Каталога на статистическите продукти за 2016 година, който формира базата на европейската статистика.

С презентация ще участва генералният директор на генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ (DG NEAR) на Европейската комисия г-н Кристиян Даниелсон.