Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 2/2015

Публикувано на: 20.08.2015 - 09:14

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 2 за 2015 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:

•  Развитие на статистическата теория и практика
•  Статистически изследвания и анализи.

По повод годишнината на българската статистическа институция заместник-председателят на НСИ и главен редактор на сп. „Статистика” д-р Богдан Богданов се обръща към колегите статистици и читателите на списанието като автор на текста „135 години държавна статистика в България”. Неговите размисли са за миналото, настоящето и повече за бъдещето на статистическата институция в България, за нейната водеща роля в съвременното общество. Статистиката трябва да бъде по-прозрачна и разбираема. Тя трябва да се освободи от представата за елитарност. Това, което е разбираемо и ясно, практично и полезно, се превръща в необходимост. Погледнато в този аспект, работата на статистиците може да бъде оценена по достойнство и престижът на институцията в общественото пространство да нарасне.

В рубриката Развитие на статистическата теория и практика са публикувани статиите:

• Европейската статистика в информационното общество - автор проф. Димитър Радилов, Икономически университет - Варна

В статията са разгледани предизвикателствата пред eвропейската статистика в съвременното информационно общество, които имат значение за изграждането на нейния информационен капацитет до 2025 г. и след нея. Предизвикателствата са свързани с промените в съвременния свят, с развитието на европейската статистическа дейност и промените в съдържанието на статистическата професия в триъгълника знание - образование - бизнес. Те изискват промени в статистическото образование и етиката в статистическата професия. В своето единство предизвикателствата за промени в eвропейската статистика оказват влияние върху визията за организацията и функционирането на Европейската статистическа система до 2025 г. и след това.

•  Гъвкава сигурност в европейския политически и академичен дискурс – автори д-р Любен Томев, Институт за социални и синдикални изследвания на КНСБ (ИССИ), и д-р Надежда Даскалова, Институт за социални и синдикални изследвания на КНСБ (ИССИ)

Статията разглежда концепцията за гъвкава сигурност, която беше лансирана от европейските институции като алтернатива на неолибералните идеи за гъвкавост на пазарите на труда и отговор на значителните промени в европейските пазари на труда в резултат на нарастващата глобална конкуренция. Представен е политическият дебат и основните идеи в документите на ЕС. Обобщени са насоките на академичните изследвания, като акцентът е поставен върху изследванията в условията на криза.

Ситуацията по отношение на гъвкавостта и сигурността в България е представена чрез анализ на данните от емпирично изследване по модул „Гъвкавост и сигурност на заетостта”, включен в изследването „Индекс на трудовия климат 2012”. Представени са данни за характеристиките и честотата на вътрешната гъвкава заетост, както и за оценката на респондентите за сигурността и гъвкавостта на заетостта им по социо-демографски и структурно-икономически признаци.

В рубриката Статистически изследвания и анализи са включени статиите:

• Предизвикателствата пред НСИ по информационното осигуряване на измерванията на качеството на живота - автор проф. Светлана Съйкова, Център за емпирични социални изследвания към Института за изследване на обществата и знанието при БАН

Обсъждат се основни проблеми и предизвикателства, засягащи статистическото информационно осигуряване на изследванията и оценките на качеството на живота. Застъпва се тезата, че качеството на живота (добруването на хората) е многодименсионно явление. За оценката му се изискват адекватни набори от показатели и съответна статистическа информация, които сега в много отношения не достигат. Конструирането на такива индикатори и осигуряването на информацията за тяхната оценка е много голямо предизвикателство пред изследователите от съответните предметни области, статистиците и информатиците. Разискват се идеи и препоръки, засягащи изследването на социалния прогрес и предстоящите задачи на статистиката в тази област.

• Между традицията, модерността и практиката: някои виждания за преподаване на статистика на икономисти - автор проф. Димитър Аркадиев, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”

Обсъждат се някои идеи и виждания на автора за преподаването на статистика на икономисти. Това се прави в светлината на развитието на статистиката като наука и практика и изискванията на съвременното информационно обслужване на научните изследвания, практическите действия в икономическата и социалната дейност, управлението на различни равнища със статистически данни.

Голяма роля в посоченото направление са призвани да изпълняват икономическите кадри. Необходимо е достъпно за усвояване изложение на методите и средствата на статистиката и резултатите от тяхното приложение. Някои направления в това отношение са: 1) осъвременяване на учебното съдържание; 2) анализиране на процеси и явления чрез приложение на статистическите методи върху действителни данни; 3) тълкуване на получените резултати от статистическия анализ - формално и съдържателно. Важно значение в този процес има приложението на електронноизчислителната техника. След курса по статистика задълбочаването на знанията и уменията може да продължи с курс по иконометрия.

• Визия за организацията и функционирането на НСИ през 2025 година - автор Деян Славов, директор на ТСБ - Варна

Направен е преглед на настоящите и очакваните в бъдеще промени в европейската статистика. Анализирано е влиянието на промените в съвременния свят на информационното общество за развитието на европейската статистика и европейската статистическа дейност. Детайлно са описани съществуващите методи за производство на статистическа информация, както и бъдещото развитие на Европейската статистическа система, съобразявайки се с бизнес модела на статистическото производство.

Застъпено е главното изискване за бъдещото развитие на статистическата система - за еднократно събиране на данни и последващото им използване за различни статистически цели, като по този начин се постига по-ефективно производство на информация и намаляване на натовареността на респондентите.

Основно място е отделено на статистическия склад за данни, който е детайлно обяснен като функции и процеси. С негова помощ в бъдеще статистическите системи биха могли да постигнат по-висока ефективност при намаляване на разходите за производство на статистическа информация.

•  Предпоставки за изграждане на Интегрирана статистическа информационна система „Образование” на НСИ и МОН - автор Стоян Баев, консултант по статистика на образованието и ученето през целия живот

Данните в административните регистри на Министерството но образованието и науката по принцип могат да се използват за статистически цели, но за това е необходимо наличието или създаването на редица предпоставки.

В статията предпоставките за изграждане на Интегрирана статистическа информационна система „Образование” на НСИ и МОН са представени в три
основни групи - законови, организационни и методологични предпоставки. Най-важните законови предпоставки са налице - Регламент (ЕС)
№ 759/2015 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2015 г. относно европейската статистика и Законът за статистиката. Организационните и методологичните предпоставки е необходимо да се създадат с участието на експерти от двете държавни институции.

Ползите от интеграцията на информационните системи и регистри на двете ведомства ще бъдат многобройни и съществени. По-важните от тях са свързани с намаляване на административната тежест на респондентите, осигуряване на методологично единство между НСИ и МОН при производството и разпространението на статистически данни за образованието и намаляване на бюджетните разходи.

• Ролята на статистиката в управлението на държавата - автор Виктор Петров, Университет за национално и световно стопанство - София

Направена е кратка ретроспекция на ролята на НСИ като институция с първостепенно значение за държавното управление на икономиката, както и на работата на българските статистици в периоди с принципно различен обществено-икономически облик. Акцентира се върху промяната в годините след 2007 г., когато България вече е член на Европейския съюз, и се посочва важността на статистическите данни за изпълнение на стратегия „Европа 2020“. Дефинира се новата роля и значение на българската статистика като важен източник на информация за необходимостта и основателността от вземане на управленски решения с очакван положителен ефект. Очертава се ролята на НСИ за подпомагане на работата на държавните институции при провеждането на структурни реформи в основни области като: здравеопазване, пенсионноосигурителна система, образование в различните му форми и степени, съдебна система и ефективно правораздаване, трудово законодателство и социално подпомагане, публична администрация и ефективно прилагане на данъчното законодателство.

Акцентира се върху потенциала на използването на налични бази данни (т.нар. Big Data) за статистически анализи и вземане на информирани управленски решения в условия на неопределеност. Разкрива се възможността за прилагане на един малко познат в България, но перспективен подход при статистическия анализ - Бейсовия анализ. Комбинацията от Бейсов анализ и наличните Big Data може да бъде високоефективен инструмент и модел на работа при формулиране и обосноваване на успешни управленски решения в условия на обективна неопределеност.

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева. 
Цена за бр. 2/2015 (печатно издание): 6.00 лева. 
 
Изданието може да бъде закупено в: 
• Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038. 
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове. 
 
Заплащането се извършва: 
1. В брой - в дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път 
Банкова сметка на НСИ: 
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01 
BIC: BNBGBGSD 
БНБ - СОФИЯ