Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 18.05.2015 - 09:36
На 20 и 21 май 2015 г. в Евростат, Люксембург, ще се проведе 25-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), в което ще вземе участие председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски. Предстоящата среща е втора за тази година от общо четирите регулярни заседания годишно.

Дневният ред включва доклади за: напредъка и прилагането на Плана за действие на Евростат „Отвъд БВП“ за периода 2012 - 2014 г., както и на новия План за действие за периода 2015 - 2017 (2020) г.; работата на 46-ата сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН); дейностите на Групите на директорите към Евростат; латвийското председателство; работата на Европейския статистически консултативен комитет (ESAC); проект на дневен ред и презентация на държавата домакин на конференцията на генералните директори на националните статистически институти в Европа, която ще се проведе в гр. Лисабон, Португалия, през септември 2015 година.

Членовете на КЕСС ще обсъдят редица стратегически въпроси, свързани с изпълнението на „Визия 2020“ за Европейската статистическа система; препоръките на Борда на EMOS към магистърските програми със сертификат EMOS на номинираните университети; Годишната работна програма за 2016 година и приоритетите.

В частта „комитология“ от дневния ред са включени пет точки по отношение на хармонизирания индекс на потребителските цени, общата класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS), статистиката за енергийния сектор и структурната бизнес статистика.

КЕСС ще бъде поканен да дискутира последиците от предстоящото влизане в сила на изменението на Регламент (ЕО) № 223/2009 относно европейската статистика както на национално, така и на европейско ниво.

Комитетът на Европейската статистическа система се председателства от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на Европейския съюз, както и на представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ.