Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 1/2015

Публикувано на: 22.04.2015 - 13:45

Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 1 за 2015 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:

  • Теория и методология на статистическите изучавания
  • Статистически изследвания и анализи
  • Историческо развитие на статистическата теория и практика
  • Информации, рецензии, консултации.

В рубриката Теория и методология на статистическите изучавания е публикувана статията:

• Елементарният функционален адитивен и индексен факторен анализ и неговите еднозначни решения с дискретната нечетна функция на математическия сигнум - автор проф. Емил Христов.

Двата дискретни статистически факторни анализа - адитивният и индексният на всяка зависима променлива от две мултипликативно свързани факотрни променливи, са обединени в общ елементарен функционален анализ с дискретни данни. Той е първият и най-необходим факторен анализ в статистическата практика и във всички приложни и научни изследвания с дискретни данни.

Началната и определяща форма на функционалния анализ е адитивната, защото нейните решения съдържат в явен вид само реално съществуващи точни нетни ефекти и евентуален съвместен ефект (увеличения и намаления) на зависимата променлива от еднопосочни и разнопосочни промени на факторите р (цени) и q (количества). Адитивният факторен анализ се решава след превръщането на мултипликативния модел в линеен адитивен факторен модел с помощта на теоретичния математически критерий - дискретната нечетна функция математическия сигнум (h). Индексен факторен анализ може да се извършва и самостоятелно без предходен адитивен факторен анализ.

С изложената методика могат да се решават всякакви мултипликативни модели във всички приложни статистики, в които дискретната зависима променлива е представена с произведението на две дискретни факторни променливи. В следващата статия ще бъдат изложени и обобщени двете форми (адитивната и индексната) на елементарния функционален анализ на продукцията на еднородна съвкупност (крайно множество) на една и съща стока и на разнородна съвкупност (крайно множество) на различни стоки.

В рубриката Статистически изследвания и анализи е включена статията:

• Аграрната статистика в България - автор проф. Поля Ангелова, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов

Аграрната статистика е една от първите самостоятелно водени статистики в България. Нейното развитие преминава през различни исторически и социално-икономически етапи, всеки от които е оставил своя отпечатък върху нейния облик. В статията са представени основни аспекти на организацията и методологията на земеделската статистика от възникването й до наши дни, като въз основа на богатата библиография по проблематиката са изведени закономерностите в нейното състояние и развитие. Направен е обстоен преглед и периодизация на статистическите наблюдения в селското стопанство и е акцентирано върху техните методологични аспекти и основни елементи на организацията им - обхват, обект, периодичност, форма на провеждане, източници на информация. Ретроспективният анализ е база за сравнение и оценка на съвременната агростатистика, чиято дейност през последните десет години е качествено нов етап в развитието й, съобразен с европейските стандарти.

В рубриката Историческо развитие на статистическата теория и практика е представена статията:

• Растежът на населението в средновековна България - автор проф. Димитър Аркадиев, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”

В статията се обсъжда проблемът за броя на населението и неговия растеж в средновековна България (VІІ - ХІV век). Посочено е, че изворовата база е твърде ограничена. Обсъдени са наличните оценки за броя на населението на различни автори. Авторът на статията предлага своя оценка за броя на населението в съвременните териториални граници на България. Тя се основава на броя на населените места, на жилищата и на живеещите в тях към началото на VІІ в. според данните от археологически проучвания. Друга опорна точка е броят на населението на Видинското царство в средата на ХІV век (600 хил. души). Резултатите се сравняват с оценките, получени по други методи, описани в литературата. Броят на населението в началото на VІІ в. (600 г.) се оценява на 800 хил. души, а към средата на ХІV в. (1350 г.) - на 2 230 хил. души. Между тях оценките са на всеки 50 години. Те са определени чрез моделиране на растежа с броя на годините във войни, природни бедствия, епидемии и други. Населението се е увеличило около три пъти между началната и крайната оценка.

В рубриката Информации, рецензии, консултации е включен материал за участие в обучителен курс в Хага, Нидерландия:

• Информация за участие в обучителен курс „Националните сметки в практиката”, проведен в Хага, Нидерландия - автор Юлия Панайотова, Национален статистически институт

На проведения от 16 до 27 ноември 2014 г. обучителен курс в Хага, Нидерландия, организиран от Статистическата служба на Нидерландия и Евростат, участваха представители на 18 статистически служби, Националната банка на Белгия и Европейската централна банка. Лекторите бяха предимно от Статистическата служба на Нидерландия.

Целта на срещата беше придобиване на теоретически и практически познания в областта на тримесечните и годишните национални сметки.

Разгледани бяха следните основни теми:
- Общ преглед на Европейската система от сметки (ЕСС 2010)
- Потоци, наличности и правила за отразяване в Системата на националните сметки
- Операции със стоки и услуги     
- Таблици „Ресурс - Използване“
- Сметки за доходите - от сметка „Формиране на дохода” до сметка „Използване на дохода”
- Трансакции с продукти
- Междинно потребление
- Крайно потребление
- Продукция
- Тримесечни национални сметки.

Всяка лекция беше последвана от практически упражнения и дискусии. Упражненията имаха за цел да покажат практическото разработване на цялостната система на националните сметки.

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева. 
Цена за бр. 1/2015 (електронно издание): 6.00 лева. 
 
Изданието може да бъде закупено в: 
• Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038. 
• Териториалните статистически бюра на НСИ в областните центрове. 
 
Заплащането се извършва: 
1. В брой - в дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път 
Банкова сметка на НСИ: 
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01 
BIC: BNBGBGSD 
БНБ - СОФИЯ