Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 10.02.2015 - 11:36
На 12 февруари 2015 г. в Евростат, Люксембург, ще се проведе 24-тото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС) и първото за тази година от общо четирите регулярни годишни заседания на Комитета. Председателства се от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на Европейския съюз, както и на представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ. От българска страна участие ще вземе председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски.

По време на заседанието ще бъде представен доклад, съдържащ констатациите и препоръките по извършените до момента партньорски проверки на Евростат за прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика; проект на дневен ред на 46-ата сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН); доклад от дейностите на Групите на директорите към Евростат; доклад от последното заседание и проект на дневен ред за следващото заседание на Групата за партньорство; доклад на латвийското председателство.

Членовете на КЕСС ще дадат мнението си по редица стратегически въпроси, свързани с изпълнението на „Визия 2020 за Европейската статистическа система“, с ревизирания мандат на Групата на директорите по ресурси към Евростат, както и с възможностите за предотвратяване на оспорването на статистически данни.

В частта „комитология“ от дневния ред е включена само една точка, определяща съдържанието и спецификациите на допълнителния модул за младите хора на пазара на труда към Наблюдението на работната сила през 2016 година съгласно Регламент (ЕО) № 577/1998 на Съвета.

КЕСС ще бъде поканен да дискутира последиците от предстоящото влизане в сила на изменението на Регламент (ЕО) № 223/2009 относно европейската статистика както на национално, така и на европейско ниво.

На 11 февруари 2015 г., един ден преди заседанието на КЕСС, ще се проведе стратегически семинар на тема „Визия 2020 за Европейската статистическа система“ (ESS Vision 2020) във формат генерални директори на национални статистически институти плюс 9-те членове на Групата за изпълнение на „Визия 2020“ (Vision Implementation Group/VIG), избрани от КЕСС. Търговската палата на Люксембург е домакин на събитието.