Премини към основното съдържание

Заседание на Комитета на Европейската статистическа система на 13 ноември 2014 година

Публикувано на: 12.11.2014 - 09:20
На 13 ноември 2014 г. в Евростат, Люксембург, ще се проведе 23-тото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС). Заседанието на КЕСС е четвърто и последно за тази година. Председателства се от Евростат и включва участието на ръководителите на националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, както и на представители на ЕЦБ, ОИСР и страните от ЕАСТ. От българска страна участие ще вземе председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски.

В частта „комитология“ от дневния ред е включена само една точка - предложение за изменение на Регламент относно краткосрочната статистика във връзка с установяването на европейски извадкови схеми.

Членовете на КЕСС ще дадат мнението си по редица стратегически въпроси, свързани с прилагането на „Визия 2020“ на Европейската статистическа система: портфолиото, мандата и правилата за работата на бъдещата група за внедряване на „Визия 2020“ (т.нар. Vision Implementation Group/VIG). Ще бъдат обсъдени докладите за напредъка на SIMSTAT (Single Market Statistics - системата, която ще бъде резултат от реформата на търговията в рамките на Европейския съюз), ESBRs (Европейска система от оперативно съвместими статистически бизнес регистри) и проектите за валидиране. Актуализираните мандати на групите на директорите, стратегическите приоритети за Годишната работна програма за 2016 година, утвърждаването на членовете на Борда на Европейската магистърска програма по официална статистика (European Master in Official Statistics/EMOS), модернизацията на социалната статистика също са част от включените в дневния ред точки за изразяване на становище.

По време на заседанието ще бъде представен шестият годишен доклад на Европейския консултативен съвет за статистическо управление (ESGAB) - Годишен доклад на ESGAB за 2014 година, съдържащ констатациите и препоръките по извършената от ESGAB партньорска проверка на Евростат за прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика.

Презентация за приоритетите на Генерална дирекция „Търговия“ на Европейската комисия ще направи генералният директор г-н  Демарти.