Премини към основното съдържание

Приключи партньорската проверка на ЕК

Публикувано на: 20.10.2014 - 17:15
Приключи партньорската проверка на Националния статистически институт, проведена от представители на Европейската комисия, в периода от 13 до 17 октомври 2014 година.
През изминалата седмица експертите от ЕС акцентираха върху всеки отделен принцип от Кодекса на Европейската статистическа практика. Oсвен с водещите експерти на НСИ, проверяващите се срещнаха с млади служители в института, представители на органите на статистиката, бизнеса, научната общност и медиите като потребители на статистическа информация.
При срещите с потребителите и респондентите беше обърнато внимание на удовлетвореността от произвежданата и предоставяна статистическа информация, запазването на конфиденциалността и други. 
Членове на международния екип, които извършиха проверката, бяха Прит Потисеп - ръководител, Петер Хакл и  Дейвид Фенуик – интервюиращи. Наблюдател от страна на Евростат беше Луис дел Барио.

Вторият кръг от партньорски проверки във всички държави - членки на ЕС се провежда в периода август 2014 - юли 2015 година. Подходът е одиторски, т.е. екип от одитори ще състави окончателните препоръки за всички държави - членки на Европейския съюз.