Премини към основното съдържание

155 години официална румънска статистика

Публикувано на: 10.07.2014 - 15:15
По случай 155-годишнината на официалната румънска статистика и по покана на председателя на Националния институт по статистика на Румъния г-н Тудорел Андрей председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски ще вземе участие в честванията на 11 юли 2014 г. в гр. Букурещ.
 
Инициативата затвърждава мястото и ролята на румънската статистика за развитието на европейската и световната статистическа практика и допринася за повишаване на професионализма и поощряване на интереса на младежката аудитория към статистиката като наука и практическо приложение.
 
На 16 януари 2012 г. националните статистически институти на България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство в областта на статистиката. Същевременно и двата статистически института са членове на Европейската статистическа система и партньори в редица международни организации като Статистическата комисия към ООН, Комитета по статистика и политики в статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По този начин статистическите институти на двете страни са официално приобщени към най-значимите за световната статистическа общност институции.