Премини към основното съдържание

НСИ: От 1 октомври 2014 г. в БВП ще има и оценки на скрити икономически дейности

Публикувано на: 16.06.2014 - 15:57
София, 12 юни 2014 г.
 
Оценки на скрити дейности като проституция, контрабанда и разпространение на наркотици ще се включат в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП) и брутния национален доход (БНД) на България. Промените влизат в сила от 1 октомври тази година, когато се въвежда т.нар. Европейска система от сметки 2010. Според новоизбрания председател на НСИ Сергей Цветарски новата методология трябва да замени досегашната система, по която се отчитат основни макроикономически показатели, с цел синхронизиране на практиките в държавите от ЕС.

На пресконференция днес председателят на НСИ определи като приоритети в работата си повишаването на ефективността на институцията и въвеждането на повече електронни услуги, които да облекчат потребителите на информация и респондентите, които предоставят статистически данни.

Националният статистически институт няма да събира първична информация за контрабанда, трафик на наркотици или проституция, а ще ги оценява по данни, които са официално известни, или такива, които косвено могат да дадат информация за обема и влиянието им върху БВП. Диана Янчева - заместник-председател на НСИ, обясни, че данните ще се вземат от официални източници - полиция, митници, НАП, Европол, Интерпол и т.н. Според нея задачата на НСИ ще бъде да се очертаят границите, в които се развива едно явление.

Данните за скритите икономически дейности ще бъдат въведени поетапно в целия динамичен ред от 1995 година. Включването им в официалната статистика ще доведе до повишаване на нивото на БВП, но все още е рано да се прогнозира с колко точно.

Други съществени промени, които новата методология ще внесе още в първата година от въвеждането й, са в показателите за брутното капиталообразуване, правителствените разходи и други.

За да има съпоставимост на данните, новата методологията ще се синхронизира във всички държави - членки на Европейския съюз, като в края на годината се очаква Евростат да обяви какъв е напредъкът по процедурата.

За повече информация: Татяна Василева, 0887 51 22 70.